Collageen, wat is dat?

Gepubliceerd op 26 januari 2022 om 18:19

Wie aan huidverzorging doet heeft het woord collageen ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen. Maar wat is collageen? En wat doet het precies?

Collageen zorgt voor stevigheid in je gehele lichaam

Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Het is een structuureiwit. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor stevigheid. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Het houdt organen en weefsels als het ware op hun plek. Botten, pezen en banden, maar ook haren en nagels bestaan uit collageen. En natuurlijk de huid.
Collageenvezels in de dermis – dat is de laag onder de opperhuid – zorgen voor stevigheid. Elastine, een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, is daarnaast verantwoordelijk voor de veerkracht of elasticiteit van de huid.

 

Collageenproductie neemt ieder jaar af vanaf je dertigste

Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt. Maar dat proces neemt geleidelijk af bij het ouder worden. En dat is helaas al sneller dan je denkt. Vanaf ongeveer je dertigste begint je huid ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen. De huid van ouderen is daarom ook slapper en dunner dan die van jongere mensen. Ook externe factoren beïnvloeden de aanmaak en afbraak van collageenvezels in de huid. Zonblootstelling bijvoorbeeld, roken, maar ook bepaalde voeding.

 

Suikers, sigaretten en zon maken collageen kapot

Wist je bijvoorbeeld dat je van (snelle) suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gesteld zetten de suikers zich vast op het collageen (en elastine) in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt.
Ook roken zorgt voor een verlies van de elastine- en collageenvezels. Dat is een van de redenen waarom rokers sneller diepere rimpels krijgen. Verder pleegt roken een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid juist beschermen tegen schade.
Vervuiling wordt inmiddels ook in verband gebracht met collageenafbraak. Maar blootstelling aan de zon blijft uiteindelijk de grootste huidverouderaar.
Hoe meer het collageen en elastine beschadigd raakt en/of wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt. Het gevolg: rimpels, plooien en verzakking van de huid.

 

Ingrediënten die de collageenproductie helpen

Een ingrediënt waarvan we wél met zekerheid kunnen stellen dat het de huid helpt, is vitamine C. Deze antioxidant vangt niet alleen vrije radicalen weg, vitamine C zorgt ook dat de huid zijn stevigheid houdt. Misschien ken je de verhalen van vroeger wel, over bemanningen van schepen die scheurbuik kregen als ze maandenlang op zee zaten en geen groente en vers fruit aten? Door een gebrek aan vitamine C kon collageen in het bindweefsel niet goed worden opgebouwd. Hierdoor ontstonden onder meer bloedingen en zwellingen.

Om voldoende vitamine C in de huid te krijgen, is het belangrijk dat het behalve in je voeding ook in je huidverzorging zit. Vitamine C vind je daarom in hoge concentraties terug in verschillende producten van Salonnepro (te vinden onderaan deze blog).

 

Beperk de afbraak van collageen met zonnebrandcrème

Om afbraak van collageen en elastine te beperken is het daarnaast natuurlijk het allerbeste om je gezicht te beschermen. Je kunt hiervoor een zonnebrandproduct gebruiken dat beschermt tegen UVA én UVB, zoals de Anti Aging Protect Cream SPF 30 en SPF 50+.

Producten van Salonnepro die helpen bij de aanmaak van collageen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.